Implantologie
Un implant dentar este o „rãdãcinã”, de obicei realizata din titan, folosit în stomatologie pentru a sprijini restaurãri care seamãnã cu un dinte sau grup de dinti pentru a inlocui dintii lipsa.
Practic, toate implanturile dentare plasate astãzi sunt rãdãcinã sub formã de implanturi endoosoase, adicã, ele apar ca fiind similare cu o rãdãcina dintelui real (si, astfel, sã posede o „rãdãcinã-formã”) si sunt plasate în os (endo-fiind prefixul grec pentru „în „si osos referindu-se la” os „).Osul maxilarului acceptã si osseointegrates cu postul de titan. Osteointegrarea se referã la fuziunea suprafata implantului cu osul din jur. Implanturile dentare vor fuziona cu osul, cu toate acestea ele nu dispun de ligament parodontal, astfel încât acestea se vor simti putin diferit de dintii naturali.
Implanturile dentare pot fi folosite pentru a sustine o serie de proteze dentare, inclusiv coroane, pentru a sprijini poduri sau proteze. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate ca punct de ancorare pentru deplasarea dintelui ortodontic.
Implanturile dentare servesc ca suport stabil pentru dintii si lucrarile protetice. Protezele si puntile dentare montate pe implanturi nu vor aluneca si nu vor migra – deosebit de important pt. mancat si vorbit.
Un avantaj al implanturilor este ca dintii restanti nu sunt slefuiti pt. a sustine lucrarile dentare.
Implanturile se monteaza numai daca gingia si osul permite acest lucru – trebuie sa fie sanatoase pt. a sustine implantul.
Dula efectuarea impantului , trebuie sa mentineti sanatatea acestori structuri.
O igiena orala sanatoasa si controalele dentare periodice sunt foarte importante pt. durabilitatea implanturilor.