Estetica dentara
Cosmetica dentara este, în general folosit pentru a desemna orice lucrare dentara care îmbunãtãteste aspectul (desi nu neapãrat functia) a dintilor unei persoane, gingiilor si / sau muscatura.
Cosmetica dentara poate implica:
1. adãugarea unui material dentare la dintii sau gingiile – exemple: unire, fatetele de portelan (laminate), coroane (capace), grefe gingivale
2. eliminarea din structura dintelui sau a gingiilor – exemple: enameloplasty etc, gingivectomie
3. lucrari la structura dintelui sau gingiilor – exemple: albirea dintilor (albire).
4. îndreptare a dintilor, însotite de o imbunatatire in aspectul de Ortodontia fetei
Albirea dintilor este procedura cea mai comunã esteticii dentare.
-tratamente de albire a dintilor- in cazurile in care igiena riguroasa sau manoperele de detartraj si periaj professional nu sunt suficiente pt. a reda culoarea dintilor, se poate apela la procedurile de albire profesionala. Procedurile de albire nu sunt recomandate pacientilor cu sensibiltate la rece sau celor cu retractii gingivale. Albirea dintilor este procedura cea mai comuna a esteticii dentare.
-fatetari dentare – o metoda conservativa – se pot efectua cu materiale fotopolimerizabile sau cu materiale ceramice si de compozit. Fatetele dentare din portelan reprezinta cea mai de succes minim-invaziva procedura stomatologica a ultimului deceniu. Fatetele sunt integrate biologic datorita stabilitatii chimice crescute, toxicitatii scazute asupra tesutului si gradului redus de a produce sensibiltate sau iritabilitate la nivelul gingiilor. Deasemenea , reduc placa bacteriana ce se formeaza pe dinti, datorita suprafetei netede si lucioase pe care placa bacteriana nu poate adera.
Prin fatetarea cu portelan zambetul poate fi transformat rapid, fara durere sic un minim de sacrificiu al tesutului dentar. Fatetele sunt foarte subtiri – maxim 0.5 mm – se cimenteaza pe dinte cu ajutorul unor tehnici adezive, se integreaza perfect cu structura dintelui si devin extreme de durabile
-Refacerea protetica din portelan a dintilor distrusi de carii sau fracturi
Protetica inseamna refacerea integritatii dintelui.
In cazul distructiei masive a coroanei dentare sau a pierderii dintilor,se recomanda inlocuirea acestora cu coronae, punti sau proteze dentare.
Materialele din care se realizeaza coroanele sunt destul de diversificate insa cele mai uzuale sunt coroanele din acrilat, compozit si cele din portelan.
– prin lipsa suportului metalic, se asigura o culoare si o transluciditate naturala. Coroane din portelan – este forma cea mai moderna si mai utilizata de restaurare a integritatii coronare, folosindu-se si in restaurarile coronare pe implanturi. Au aspect natural, refacand perfect coaroana dentara din punct de vedere al culorii. Paleta cromaica este foarte vasta iar coroana are transluciditate asemanatoare cu a dintelui. Au rezistenta mecanica foarte crescuta iar abraziunea este mai mica decat a dintilor naturali.
-bijuterii dentare – se aplica pe suprafata dintelui fara a-I afecta smaltul dentar. Smaltul nu are de suferit, fixarea facandu-se cu un adeziv special. Adeziunea care se va crea intre bijteria dentara si si structura dentara este una deosebit de rezistenta avand o longevitate de pana la 3 ani.